Tunus İşi Örgü Tekniği

Tunus işinin değişik bir uygulamasını anlatmaya çalışacağım. Üçgen şekilde başlanıyor renkli kareler halinde örülüyor. Orjinal modelde battaniye ve çocuk hırkası yapılmıştı. Ben model çıkarmak için az bir şey yaptım. İlerde oğluma hırka yapmayı düşünüyorum.

Öncelikle kahverengi ipimizle iki zincir çekiyoruz. Hemen krem ipimizi bağlıyoruz ilk zincirin içinden kremle ilmek çıkarıyoruz. Her ikisini de kendi renginde tunus işi tekniğiyle örüyoruz. İkinci sırada kenarlardan birer artırıyoruz.

Arka tarafta ipleri birbirinin üzerinden geçirerek bağlantıyı sağlamlaştırıyoruz. Yoksa karelerin araları açık olur. Bu şekilde altışar ilmek olana kadar kenarlardan artırıyoruz. İlk ilmeğimiz yine kahverengi oluyor yanına başka bir renk bağlıyoruz yine en kenarda bir artırıyoruz. Altı ilmek çıkardıktan sonra diğer renk ipi bağlıyoruz. Onunla da altı ilmek çıkarıyoruz. Yine bir artırarak alttaki renkle devam ediyoruz.

Kenarlardan birar artırarak altı ilmeği tamamlıyoruz. Resimde görüldüğü gibi altışar ilmekle altışar sıradan oluşan kutucukları yapıyoruz. Yapacağınız ölçüye göre büyüttükten sonra, yine kenarlardan bu sefer eksilterek istediğimiz şekli oluşturuyoruz.

Düz tunus işinin yapımı

İstediğimiz uzunlukta incir çekip bu zincirlerin içinden birer ilmek çıkarıyoruz. En sona geldiğimizde teker teker bu ilmekleri zincir çeker gibi birleştiriyoruz. İkinci sırada alttaki ilmeklerin ön tarafından batarak aynı sayıda ilmek yapıyoruz. Yine aynı şekilde birer birer zincir çeker gibi kapatıyoruz.